top of page
Sök
  • Skribentens bildSofia

4 tips på hur du julpyntar organiserat

Tänk att vi är inne i december och 1:a advent redan har passerat! Kanske mångas juldekorationer redan börjat åka fram eller så är det på väg ut i dagarna. Kanske är du en sådan som älskar magin med det, kanske är du en sådan som bävar inför all stress och press. Oavsett är det ju så att de flesta av äger julpynt i någon mån. Julpynt som ska packas upp, packas ner och förvaras. År efter år. Jag tillhör skaran som visserligen njuter av julmyset när det väl är på plats, men tycker det är lite jobbigt med logistiken. Och då har jag ändå sparsamt med pynt. Därför vill jag ge er några tips på hur du tar kontrollen över pyntandet i hopp om att det ska minska den ångest du eventuellt känner inför processen. Det här är råd som jag själv lever efter och som underlättat supermycket i mitt liv.


1. Bästa tiden att rensa är nu

Det är NU, samtidigt som du tar fram pyntet, som du ska besluta vad du ska behålla och vad du ens ska ställa fram i år igen. Frågan om det skänker dig någon glädje - does it spark joy? - blir extra tydlig och enkel att svara på under julen eftersom det är själva syftet

med att dekorera.

Behåll bara det du älskar! Om saker ligger kvar i förvaringslådan - fråga dig varför. Den där ljusstaken du inte vill ställa fram i ditt hem för att du inte älskar den, behöver du verkligen spara den i lådan som ska ställas tillbaka i förrådet?


Jag har ett par juldukar och löpare kvar i botten av lådan som inte har en passande plats i vår lägenhet, men som jag kommer spara. Dem har jag fått av min farmor som gått bort så dem kommer jag aldrig göra mig av med, också för att de är klassiska, jag tycker om dem och jag vet att de kommer att komma till användning i framtiden när vi flyttar till hus. Med det sagt finns det mycket som jag har gjort mig av med från min barndom, även om de burit på fina minnen och jag fått dem från någon speciell, för man kan helt enkelt inte spara på allt.2. Sätt en gräns för mängden julpynt

Ett bra tips för att inte låta julpyntandet spåra ur samt bibehålla/skaffa kontroll över förvaringen av det, är att från början bestämma den mängd som känns OK för dig att ha. Du kanske har fyra lådor med julpynt med egentligen bara har plats för eller helst skulle vilja ha endast en. Då bestämmer du det och förhåller dig till det!

Förvaringslåda för julkulor, från Förvara.3. Sätt en gräns för antalet barnkreationer

Ja jag vet, det låter hjärtlöst, men sätt en gräns redan nu - innan ungarna börjar släpa hem diverse pynt från förskolan. Hur mycket är OK att spara och hur länge? Vad ska du göra med det du inte vill ha framme? Det jag vill få dig att fundera över är om det verkligen finns någon vits med att lägga ner ännu en smällkaramell i förvaringslådan bara för att ditt barn har gjort den, om den inte skänker er glädje. Men även om allt eller mycket skänker glädje så behöver ni ha en gräns för antalet.

Jag sparar enstaka saker som mina barn uppenbarligen lagt extra tid och möda på och kanske saker som de gjort för första gången. Det mesta ser jag dock rent krasst som skräp och slänger det samvetslöst i soporna (fast kanske inte när barnen ser, så kallhjärtad är jag inte). Vissa saker låter jag stå framme i ett antal dagar, i ett par veckor, eller t o m hela julen, men det mesta åker slutligen ner i soporna och ytterst lite sparas till nästa år.


Självklart uppmuntrar jag barnens kreativitet och skapande (vi pysslar mycket hemma) men jag vill lära dem att man inte behöver hålla fast vid precis allt bara för att man en gång har gjort/köpt/tyckt om den OCH värdet i att lägga extra tid på att göra något ordentligt, noggrant och med kärlek istället för att massproducera en massa skräp.


4. Välj en stil

Personligen vill jag ha en varm och ombonad känsla men tycker om sparsamt med dekoration och i en avskalad, skandinavisk stil utan för mycket färger som sticker ut. Det är vad jag förhåller mig till när jag införskaffar pynt. Oavsett om du går all in med pyntet eller inte och oavsett om du har en traditionell, modern, svensk, amerikansk, färgglad eller nedtonad stil - välj ett tema! Om du har en röd tråd kan du i princip vräka på med hur mycket som helst, det kommer ändå se harmoniskt ut. Några knep är:

  • välj 2-3 färger som du håller dig till

  • gruppera småsaker såsom ljus och tomtar; placera dem i fina stilleben för att skapa enheter, så blir helheten mindre plottrig och spretig; placera dem med fördel på ett större föremål såsom ett fat, en bok eller en bricka för att rama in gruppen och skapa en tydligare enhet

  • tänk på att du ska leva i detta i ungefär en månad så det behöver vara både praktiskt för att du ska kunna städa och snyggt för att du ska må bra!Nu är det dags för mig att skriva lite nissebrev. Älskar att skapa magi för mina barn! Hoppas mina tips kan hjälpa även dig till ett fridfullt julstök!


/Sofia på Roomfulness
Bilderna är från Unsplash.39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page